Este fascinant cum politicienii noștri au ajuns să își trăiască viața încredințați că sunt adevărați eroi ai națiunii, iar noi, restul muritorilor de rând, ar trebui să ne închinăm la „măreția” lor. Fără să își dea seama, au fost captivi într-o bulă a auto-complăcerii, în care „binele” lor este doar o umbrelă protectoare pentru propriile interese. Și, ce să vezi, „bula” lor nu e niciodată spartă – nici când toată lumea își dă cu părerea pe Facebook despre ultimele lor gafele. Dar să vedem cum funcționează acest fenomen fascinant.
1. „Eu am făcut pentru voi” – dar, serios, cine a cerut asta?
Politicienii noștri sunt maeștri la acest discurs. În fiecare apariție publică, trebuie să audă „noi am făcut pentru voi” ca o mantră de auto-justificare, pentru că, în realitate, aproape nimeni nu le cere nimic din ce fac. Ne spun că „au ridicat nivelul de trai”, dar în practică, pentru majoritatea, singurul lucru ridicat este nivelul prețurilor la combustibil și taxe. Niciunul dintre ei nu pare să înțeleagă că „pentru voi” nu înseamnă „pentru ei”, ci mai degrabă „pentru alegerile lor viitoare”. Poate că ar trebui să adăugăm la jurămintele de investire o mică notă de disclaimer: „Tot ce facem este în interesul nostru propriu, dar vă vom numi pe toți ‘poporul’ ca să nu ne simțim singuri.”
Cum să faci față acestui fenomen? Foarte simplu: închide televizorul și ia o pauză de la marketingul electoral. Căci, sincer, dacă nu îți dai seama încă, politica e mai mult despre publicitate decât despre realitate.
2. Bula de cristal a politicienilor: Călătoria lor spre „bunătatea” absolută
Trăind într-o „bula a bunului simț”, politicienii noștri au ajuns să creadă că sunt „supereroi” în slujba poporului. Să fim serioși, nu au mai ieșit de mult din cercul lor restrâns de consilieri, angajați și vizite la televiziuni favorabile. Cu toate că trăiesc în palatele statului, cu salarii și pensii de „măreți”, ajung să creadă că orice decizie pe care o iau este un act de caritate divină. Și, desigur, uită complet că „poporul” nu înseamnă doar cei care le aplaudă la conferințele de presă. În bula lor, toată lumea este fericită și împlinită, iar orice criză economică este doar o invenție a „celor din afaceri” care nu înțeleg „mărețele lor planuri”.
Cum să faci față acestui fenomen? Ușor: încearcă să găsești o priză de realitate. Căci, din păcate, politicienii noștri sunt mai conectați la vacanțele lor luxoase decât la problemele unui pensionar care trăiește cu o pensie de 800 de lei.
3. Promisiuni electorale: O magie care dispare după 3 luni
Politicienii noștri sunt maeștri în a promite. Și nu vorbim despre promisiuni mici și realiste, de genul „voi încerca să facem ceva în legătură cu infrastructura”, ci despre promisiuni grandioase, de tipul „vom construi o autostradă pe lună”, „vom dubla salariile în 5 luni” și „vom aduce educația românească în topul mondial”. Realitatea? În momentul în care câștigă alegerile, își scot „bulele de cristal” și încep să își formeze comitetele de „discuție”. Rezultatele? Cam aceleași: 4 ani de… „întâlniri” și promisiuni amânate.
Cum să faci față acestui fenomen? Nu te agita prea tare. Promisiunile sunt ca niște baloane de săpun – frumoase și colorate până când explodează. Râzi, înjură puțin și treci mai departe. La următoarele alegeri, va fi altă poveste.
4. Cum să trăiești într-o „bula a prosperității” când nu există nici măcar un cont bancar pentru popor
Politicienii noștri sunt convinși că țara este în continuă expansiune economică, iar orice criză economică este doar o „mică turbulență în avion”. Viața lor se derulează în hoteluri de lux, călătorii externe cu banii publici și vacanțe pe malul mării, în timp ce noi ne înfruptăm cu promisiuni că „economia se va redresa”. La ei totul este „verde”, totul este în „creștere”, iar, dacă vrei să îți expui vreo problemă legată de traiul cotidian, răspunsul va fi unul tipic din bula lor: „Dar tu, de fapt, vrei să trăiești în trecut?”
Cum să faci față acestui fenomen? Timpul petrecut pe internet sau la micile cafele cu prietenii poate fi o „punte” mult mai utilă pentru a înțelege „realitatea” decât discursurile politicienilor.
5. Când bula de „bunătate” se sparge și iese la iveală adevărul: „Nu ne-am priceput niciodată la gestionarea resurselor”
În momentul în care „bula” se sparge, politicienii se simt trădați, ca și cum am fi noi cei care nu înțelegem că „nu se poate face totul dintr-o dată”. Desigur, același politician care a promis că va aduce salarii mari și pensii decente va găsi scuze pentru toate „neajunsurile” economice. De fapt, în bula lor de confort, este mult mai ușor să dai vina pe „recesiune globală” decât să recunoști că promisiunile nu au fost realiste, iar gestionarea resurselor este, din păcate, o artă pe care nu au învățat-o niciodată.
Cum să faci față acestui fenomen? Simplu: „Lasă-i să vorbească”. Între timp, economisește bani pentru „urgențele naționale” care vor apărea inevitabil.
Concluzie: Politicienii și bula lor – Un „univers paralel” în care doar ei sunt buni
În final, politicienii noștri au reușit să construiască o bulă din care se văd ca salvatori ai națiunii, în timp ce restul dintre noi trăim în „realitatea paralelă” în care facem față taxelor mari, prețurilor în creștere și promisiunilor nerealizabile. Și în timp ce ei se simt eroi pentru popor, noi rămânem spectatorii unei piese de teatru în care „binele” lor se confunda cu propriile interese. Dacă vrei să înțelegi de ce trăiesc într-o bulă și nu se conectează la realitate, gândește-te la un „aristocrat care refuză să vadă boala din stradă”. Tot ce trebuie să faci este să te amuzi, să le spui „mulțumesc” pentru promisiunile din campanie și să îți continui viața așa cum poți – în afacerea ta!